FIZIOTERAPIJA NA DOMU

Fizioterapija na domu je zelo pomembna za hitrejše okrevanje in čimprejšnjo vrnitev v aktivnosti vsakdanjega življenja. 

Potreba po fizioterapiji na domu je v Sloveniji vedno večja, saj je vedno več starih ljudi, javni zdravstveni sistem pa je za njih pripravljen narediti vedno manj.

Na srečo je fizioterapija eno od področij, ki je ljudem dovolj dobro poznano in praktično vsi vemo, da nam dober fizioterapevt lahko mnogo pomaga.

Tako fizioterapija na domu počasi, a vztrajno pridobiva svoje mesto ne le med onemoglimi ostarelimi ljudmi, temveč tudi med prezaposleno generacijo, ki se tako ali drugače bori za svoj vsakdanji kruh in dostojno življenje svoje družine.

Fizioterapevti, ki delamo na domu, se pretežno srečujemo z zdravstveno problematiko starostnikov. V večini primerov prizadeto osebo srečamo prepozno, šele po tem, ko je predhodno že padla, zbolela, preživela možgansko kap ali različne operacije,…

Pri svojem delu se najpogosteje srečujem s starostniki, ki so bili iz različnih razlogov nekaj časa v bolnišnici. Po odpustu iz bolnišnice so starostniki zelo prizadeti, oslabeli, negotovi ter prepuščeni sami sebi in svojcem.

Ko se vrnejo v domačo nego, številni niso deležni nobene rehabilitacijske terapije, ne glede na to, ali so bili v bolnišnici zaradi poškodbe, možganske ali srčne kapi ali kake druge bolezni. Običajno jih na domu obiskujejo patronažne medicinske sestre, ki pa ob preobilici svojega dela za izvajanje fizioterapije na domu nimajo ne časa, ne dovolj znanja.

Ustrezna, strokovna in pravilno vodena fizioterapija na domu v veliki večini primerov povrne večji del funkcionalne samostojnosti obolelih, lastne izkušnje pa so pokazale, da je po seriji terapij oboleli pogosto v mnogo boljši telesni in mentalni kondiciji, kot je bil pred boleznijo.

Za takšne dosežke ni dovolj le to, da fizioterapevt pride enkrat tedensko na dom, v času terapije pa se vsi domači umaknejo v druge prostore. Zelo pomembno je, da bližnji (družinski člani ali pa vsaj sosedje, ki živijo ena ali dvoje vrat stran) vedo, kaj fizioterapevt počne z njihovim družinskim članom.
Fizioterapija na domu je zato namenjena tako bolnikom kot njihovim svojcem. Prvim na strokovni način pomagam, da svoje vsakdanje aktivnosti v najkrajšem možnem času ter čim bolje obnovijo ter da ponovno zaživijo kar se da normalno, zainteresirane svojce pa v največji možni meri vključim v proces rehabilitacije tako, da jih naučim, kako lahko svojim domačim sami pomagajo na najboljši, najlažji in najbolj primeren način.

Veselim se srečanja z vami,

Jože Vrbančič, dipl. fizioterapevt


Ni komentarjev:

Objavite komentar